Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Μια γυναίκα για άλλοθι


 Άρθρο Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου


Ζητείται Επίτροπος Διοίκησης. Κατά προτίμηση γυναίκα. Για να δίνει άλλοθι στον Πρόεδρο, το Υπουργικό και τη Βουλή πως πιστεύουν στην ισότητα των φύλων. Δεν ασπάζονται τις απόψεις του Πολωνού Ευρωβουλευτή Γιάνους Κόρβιν-Μίκε πως οι γυναίκες είναι λιγότερο έξυπνες από τους άντρες και άρα δεν τους αξίζει ίση αμοιβή.

Τυχαία δεν διορίστηκε γυναίκα στην πρώτη σύνθεση της Κυβέρνησης. Τυχαία επίσης περιορίστηκε, στον ανασχηματισμό, σε μόνο μία η γυναικεία συμμετοχή. Τυχαία στα ψηφοδέλτια των κομμάτων οι γυναίκες αποτελούσαν μια ισχνή μειοψηφία. Τυχαία αποκλείστηκαν στην πρώτη φάση από τις θέσεις στην Εθνική Φρουρά για οπλίτες. Εξάλλου πώς να πεις οπλίτρια;
 
Η Ελίζα Σαββίδου, η οποία διαδέχτηκε την Ηλιάνα Νικολάου στη θέση του/της Επιτρόπου αφυπηρετεί. Και ζητείται αντικαταστάτης/τρια. Με το φύλο να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες. Κι αυτό φυσικά δεν είναι διάκριση. Κανείς άντρας δεν δικαιούται να διαμαρτυρηθεί, γιατί η θέση αυτή είναι κρατημένη για το γυναικείο φύλο. Το οποίο ενίοτε δικαιούται να κόβει το νήμα χωρίς αντρικό ανταγωνισμό.

Μία γυναίκα στη θέση του/της Επιτρόπου Διοίκησης, που όταν εισήχθη ο θεσμός πριν από μια 25ετία περίπου, ονομαζόταν Ombudsman. Αφού όταν τον καθιέρωσαν οι Βρετανοί οι γυναίκες δεν υπήρχαν καν στη δημόσια ζωή. Εμείς όμως προχωρήσαμε τόσο πολύ που τη θέση την κάναμε πια αποκλειστικά για γυναίκες. Ως άλλοθι είπαμε. Γιατί στην καθημερινότητα θα συνεχίζουμε να χαρακτηρίζουμε μία γυναίκα, με τις απόψεις της οποίας διαφωνούμε, «γυνή». Δεν θα μπούμε σε διάλογο με μία γυναίκα που μας εκνεύρισε αλλά θα προσπαθήσουμε να φωτογραφίσουμε το εσώρουχό της. Όσο προοδευτικοί και να δείχνουμε θα μας ξεφύγει κάποια στιγμή και θα διαχωρίσουμε τις εκλογές από τα καλλιστεία. Το ένα είναι φυσικά για άντρες και το άλλο για γυναίκες. Και στις προεκλογικές εκστρατείες θα ανυψώνουμε τις ψηφοφόρους ακόμα και με ατάκες που, παρά τις προθέσεις, ακούγονται στο τέλος προσβλητικές. Και ένα μεγάλο ποσοστό θα συνεχίσει να αμείβεται με χαμηλότερους μισθούς από ό,τι οι άντρες στις αντίστοιχες θέσεις. Παρόλο που δεν συμφωνούμε με τον Πολωνό ρατσιστή ευρωβουλευτή.
 
Ας μην παραπονιόμαστε όμως. Κάθε 8 του Μάρτη κάποιος θα μας προσφέρει ένα κόκκινο γαρύφαλλο. Ίσως και δωρεάν σφαίρες στο σκοπευτήριο, όπως είδαμε μια φετινή αγγελία. Κάποιος θα εγκωμιάσει τα χαρίσματα του θηλυκού γένους. Κι η θέση της Επιτρόπου είναι πια κατοχυρωμένη. Μόνο για γυναίκες.

πηγή www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου