Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Κύπρος και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Εκπαίδευσης

Κύπρος και Ελλάδα υπέγραψαν το απόγευμα της Τετάρτης, Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα της Εκπαίδευσης. Η υπογραφή της συνεργασίας έγινε στο περιθώριο Διάσκεψης Υπουργών Παιδείας με θέμα τη «Διασφάλιση της Δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης», που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.Υπογράφοντας την συμφωνία, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, είπε πως «είναι με ιδιαίτερη χαρά που συναντιόμαστε σήμερα με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Κώστα Γαβρόγλου, στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης που διοργανώνεται εδώ στη Λευκωσία με θέμα τη διασφάλιση της Δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης για να υπογράψουμε μια σημαντική συμφωνία συνεργασίας, μια συμφωνία, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τις πέρα από άριστες, θα έλεγα, σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης».

Η συμφωνία μας, σημείωσε, περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις σε θεματικές περιοχές αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανταλλαγές μαθητών-φοιτητών-πανεπιστημιακών, συνεργασία σε διάφορα θέματα περιβαλλοντικής και τεχνικής εκπαίδευσης, ανώτερης εκπαίδευσης και θεμελιώνει ακόμη περισσότερο αυτά που έχουμε ήδη δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια.

“Θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχρονικά ιδιαίτερα μετά τα χρόνια της τουρκικής εισβολής και μέχρι σήμερα στηρίζει συνεχώς την Κύπρο και ειδικότερα το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα είτε με την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού είτε μέσα από συνεργασίες που έχουν τα δύο εκπαιδευτικά συστήματα είτε με άλλους τρόπους”, πρόσθεσε.

Αυτή η στήριξη και η συνεργασία, συνέχισε ο κ. Καδής, είναι συνεχής. “Θα ήθελα Υπουργέ μου να σας ευχαριστήσω θερμά για αυτή σας την συμβολή. Και τα δύο εκπαιδευτικά συστήματα αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές προκλήσεις και είμαι βέβαιος ότι μέσα από τέτοιου είδους συμφωνίες μπορούμε ο ένας να μάθουμε από τον άλλο για να προχωρήσουμε με πιο στέρεα βήματα μπροστά”, συμπλήρωσε.

Είμαι βέβαιος, είπε ο Κύπριος Υπουργός, ότι η συμφωνία που έχουμε υπογράψει θα αποτελέσει την βάση για περαιτέρω συνεργασίες, ανάμεσα στα δύο Υπουργεία.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου είπε πως “είναι το πρώτο μου ταξίδι ως Υπουργός Παιδείας εκτός Ελλάδας κι έχει ένα συμβολισμό ότι είναι στην Κύπρο και πραγματικά χαίρομαι που μας δίνεται η ευκαιρία να υπογράψουμε αυτή τη Σύμβαση, η οποία είναι μια Σύμβαση που έχει μια ιστορία από το 1993 και ανανεώνεται ανά πέντε έτη”.

Τώρα έχουμε υπογράψει μια συνέχεια, σημείωσε, εκσυγχρονίζοντας την ίδια την συμφωνία και το περιεχόμενο της κι απλώς θέλω να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο κ. Υπουργός ότι η επόμενη πενταετία θα είναι ενδεχομένως από τις πιο ενδιαφέρουσες πενταετίες για θέματα εκπαίδευσης και πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας αλλά κυρίως και Πανεπιστημιακής.

“Νομίζω ότι γίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα διεθνώς και θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουν αυτά να ενταχθούν σε ένα περίπλοκο θέμα που είναι η εκπαίδευση και οι δυνατότητες που θα μας δίνονται για συζητήσεις και πρωτοβουλίες, νομίζω θα διαδραματίσουν ένα καθοριστικό ρόλο στο να γίνει δυνατή η ενσωμάτωση αυτών των αλλαγών με ένα τρόπο που το μόνο του αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της παιδείας μας”, πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου