Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Ευρώπη "α λα καρτ"

Σχόλιο Χρήστου Τεντόμα
 

Στη σύνοδο κορυφής της Ρώμης στο τέλος Μαρτίου με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης της ΕΟΚ 1957 θα ανακοινωθεί και επισήμως ο διάλογος για τη νέα Ευρώπη "α λα καρτ".


«Θα πρέπει να φανταστούμε το μελλοντικό σχήμα της ΕΕ ως έναν κατάλογο εστιατορίου, όπου ο καθένας παραγγέλνει αυτό που του αρέσει γευστικά και του είναι εύπεπτο». Με αυτήν την παρομοίωση κοινοτικός διπλωμάτης επιχείρησε να περιγράψει το αποτέλεσμα της πρόσφατης μίνι συνόδου των 4 ισχυρότερων χωρών της ΕΕ.

Ολάντ, Μέρκελ, Τζεντιλόνι και Ραχόι στις Βερσαλλίες επιβεβαίωσαν ως δικό τους όραμα αυτό που κάποτε σήκωνε κύματα οργής· την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Πριν από μισό και πλέον αιώνα, οραματιστές ηγέτες ενέπνευσαν το Ευρωπαϊκό εγχείρημα. Οραματίστηκαν μια ειρηνική ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη. Αντενάουερ, Μπεχ, Μπέγιεν, Τσόρτσιλ, Γκασπέρι, Χολστάιν ,Μονέ, Σούμαν, Σπάακ, Σπινελι.

Η έλλειψη ευημερίας των λαών άνοιξε τις πόρτες της φοβικής, αμυντικής και εσωστρεφούς στάσης καθώς και της ρητορείας για επιστροφή στη λογική του κράτους έθνους που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα.

Για όλους τους Έλληνες μία πρέπει να είναι η αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή: H Ελλάδα να είναι στην πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου