Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Η Μέση Ανατολή στο Παλιό Δημαρχείο της Βιέννης

 Ρεπορτάζ  Ρέας Σουρμελή
 

Μόνη ελπίδα δημοκρατίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής οι δύο
Κουρδικές οντότητες, στο Ιράκ και στη Συρία, τόνισε, ο γνωστός
συγγραφέας και παλαίμαχος δημοσιογράφος Heinz Gstrein σε ομιλία του στην αρχή της εβδομάδας στο Μουσείο της Πρώτης περιοχής της Βιέννης.

Καλεσμένος του Tiroler Bund, (Σύνδεσμος Τυρολέζων, του πλέον
εγκεκριμένου σωματείου του Τυρόλου, που ιδρύθηκε το 1863), ο Dr.
Gstrein, γέννημα-θρέμμα της φημισμένης αυτής περιοχής, ασχολήθηκε με
τις "ρίζες των Μεσανατολικών διενέξεων", μια και τώρα πια δεν υπάρχει
ένα αλλά πολλά προβλήματα στο χώρο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου, στο παλαιό Δημαρχείο, στο κέντρο της Αυστριακής πρωτεύουσας, προσωπικότητες από την διπλωματία, την κυβέρνηση, την πολιτική, την τέχνη και τα γράμματα,
που ήρθαν να τιμήσουν τον συγγραφέα, που γιόρτασε πρόσφατα τα πενήντα χρόνια της σταδιοδρομίας του που τον οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στη Κωνσταντινούπολη, στο Κάϊρο, στη Τρίπολη, στη Δαμασκό, στη Βηρυτό, στη Βαγδάτη, στην Τεχεράνη....

"Ρίχνοντας ένα βλέμμα πίσω από τα σκηνικά της Απελπισίας και του
Θανάτου", όπως είπε αναφερόμενος στις διάφορες εστίες πολέμου, ο
ομιλητής μας γύρισε στην αρχή, στον ΧΙΧο  αιώνα.

Μας ανέλυσε το ξεκίνημα όλου του προβλήματος, το πώς, από το Οθωμανικό κράτος και την "Pax Ottomanica" του, μια εκπληκτικά ήσυχη εποχή πριν από 100 χρόνια, με μόνη εξαίρεση την Αραβική χερσόνησο και την Περσία, οδηγηθήκαμε στο σημερινό αδιέξοδο: πολιτικός Ισλαμισμός, Εθνικισμός, Αποικιοκρατία και Σιωνισμός.

Στη σημερινή  Σαουδική Αραβική, υπήρχε τότε, μία δυναστεία, οι
Σαούδιδες που από την αρχή ασπάσθηκαν τον θρησκευτικό φανατισμό των Βαχαμπιτών. Εξέλιξη αυτών, το σημερινό καθεστώς εκεί. Υπάρχει ακόμα άλλο ένα γκρούπ εκεί, πολύ φανατικό οι Σαλαφιστές που είναι θα λέγαμε πολιτικά, αναρχικό. Εδώ έλκουν την καταγωγή τους ομάδες όπως η Αλ Καίντα, το ΙΣ, το λεγόμενο Ισλαμικό κράτος, το Μπόκο Χαράμ..., είπε ο Δρ, Gstrein.
Στην Περσία πάλι, μας εξήγησε, έχουμε την ίδια εποχή, ένα είδος
Ισλαμικής δημοκρατίας που κυβερνάται από μορφωμένους κληρικούς. Και πιο μακριά πέρα στην Αφρική υπάρχουν οι Μαχντιστές με πιο γνωστό αυτόν του Σουδάν.

Γνώρισμα της Pax Ottomanica είναι η Ανεκτικότητα για τους μη
Μουσουλμάνους...Αυτό αλλάζει αργά τον ΧΙΧο αιώνα με τον Πανισλαμισμό του Σουλτάνου, Abdul Hamit II. Αρχίζει λοιπόν ένα κίνημα , πρόσθεσε ο ομιλητής, όλοι οι Μουσουλμάνοι μαζί, Τούρκοι, Άραβες, Αλβανοί, Κούρδοι, ενάντια στους Χριστιανούς και τους Εβραίους...Ένα από τα σύμβολα του τότε, που επανέρχονται σήμερα, η κάλυψη της κεφαλής των γυναικών (φερετζές, τσαρτσάφ, τσαντόρ κτλ).

Μετά τον Πανισλαμισμό, ο Εθνικισμός...Τελευταίοι εθνικιστές, τότε οι
Τούρκοι, αλλά γίνονται σκληρότεροι εθνικιστές με το όνομα Νεότουρκοι. Τα θύματα τους, Άραβες, Αρμένιοι, Αραμαίοι, Έλληνες της ασιατικής Τουρκίας και ιδιαίτερα του Πόντου...Οι Κούρδοι που συνέπραξαν σε αυτές τις σφαγές, τις παραδέχτηκαν και ζήτησαν συγγνώμη, οι Τούρκοι τις αρνούνται και ακόμη δεν ζήτησαν συγγνώμη, συνέχισε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος.

Καθοριστικό για τις εξελίξεις, το 1917, οι Άγγλοι, πού από το 1882
κατέχουν την Αίγυπτο, κήρυξαν ένα Εβραϊκό "καταφύγιο" στην Παλαιστίνη.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αρχίζουν να ξεσηκώνονται στην Αίγυπτο κατά του αγγλικού ιμπεριαλισμού. Είναι γενικά μοντέρνοι. Δεν θέλουν να δημιουργήσουν κράτος με βάση το ισλάμ αλλά χρησιμοποιούν την Ισλαμική ταυτότητα ενάντια στην Αποικιοκρατία και στο Σιωνισμό, εξήγησε ο Δρ. Gstrein.

Στο Μεσοπόλεμο ήταν 1ο. αποφασιστική η άνοδος της Σαουδαραβίας, πρώτα με την κατάληψη των αγίων, για τους μουσουλμάνους, πόλεων της Μέκκας και της Μεντίνας. Εκεί κάνουν το προσκύνημα τους όλοι οι μουσουλμάνοι και αυτούς τους προσκυνητές τους κατηχούν με την βαχαμπίτικη ιδεολογία. Οι με τέτοιο τρόπο κατηχούμενοι μεταφέρουν τα όσα έμαθαν στις χώρες τους και τις εμβολιάζουν με τον φανατισμό τους, πρόσθεσε ο
ομιλητής.

Η εύρεση πετρελαίων στην περιοχή, είναι το 2ο αποφασιστικό σημείο, για την επέκταση της Σαουδαραβικής κυριαρχίας μια και τώρα με την οικονομική τους υπεροχή μπορούν να κατακυριεύσουν τον ισλαμικό κόσμο. Έτσι από μια φανατική αίρεση γίνονται επικρατόν ρεύμα.

Και συνέχισε ο ομιλητής: "δυστυχώς οι ενδείξεις μας οδηγούν στη
βεβαιότητα ότι οι σημερινές Μεσανατολικές διενέξεις δεν θα λυθούν
γρήγορα! Η έχθρα ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους και
Άραβες παραμένει αγεφύρωτη. Το πολιτικό Ισλάμ παραμένει η ιδεολογία που κινεί τις μάζες, ιδιαίτερα τη νεολαία. Ακόμη και η στρατιωτική νίκη πάνω στο Daesch (που πρόκυψε μετά την κατάληψη του Ιράκ από τους Δυτικούς, τo 2003) που συντελείται αυτές τις μέρες δεν εμποδίζει την περαιτέρω εξάπλωση της τρομοκρατίας τους.."


"To μόνο ελπιδοφόρο σημείο, σ αυτή τη δύσκολη κατάσταση,
οι Κούρδοι που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή δημοκρατία, αδελφοσύνη των λαών και των θρησκειών και απελευθέρωση των γυναικών στο Βόρειο Ιράκ και στη Βόρεια Συρία!", κατέληξε ο γνωστός διανοητής...

φωτογραφίες: Έφης Γιαννακούλα

Ρ. Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου