Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Τρικλοποδιά από Μπλερ στον Τζέρεμι Κόρμπιν.


Άρθρο Ξένια Τούρκη

 Το σοκ από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, με το οποίο η Βρετανία πρόκειται να πάρει τον δρόμο της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Οκτώ μήνες μετά, η χώρα φαίνεται να ακροβατεί και να διερωτάται αν πήρε τη σωστή απόφαση.
 
Ο τελευταίος που ύψωσε τη φωνή του εναντίον της αποχώρησης από την ΕΕ, είναι ο Τόνι Μπλερ. Σε ομιλία του, o πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε το στρατόπεδο του Brexit για παραπληροφόρηση και ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση, ώστε να αποτραπεί η κούρσα προς τον γκρεμό. «Οι άνθρωποι ψήφισαν χωρίς να έχουν πλήρη γνώση για τους πραγματικούς όρους του Brexit. Καθώς γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ποιο είναι το κόστος και τι σημαίνει για τη χώρα, έχουν αλλάξει γνώμη».
 

Η παρέμβαση του Τόνι Μπλερ προκάλεσε την οργή της Ντάουνινγκ Στριτ. Η Τερέζα Μέι και το επιτελείο της δέχονται πυρά ότι στην ουσία δεν έχουν κάποιο πρόγραμμα και ότι η πορεία προς την έξοδο μοιάζει με το ταξίδι ενός πλοίου χωρίς πυξίδα. Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί πως η παρτίδα κρίθηκε στις 23 Ιουνίου και ότι τώρα είτε κάποιος συμφωνεί με την απόφαση είτε διαφωνεί, πρέπει να τη σεβαστεί, αφού δεν μπορεί να παραγραφεί η θέληση του λαού, ακόμη και αν πρόκειται για μια λανθασμένη βούληση.


Η Βουλή των Κοινοτήτων έδωσε πάντως πράσινο φως στην Τερέζα Μέι για να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Βουλή των Λόρδων. Μπορεί, λοιπόν, ο Τόνι Μπλερ να κάνει κάτι ουσιαστικό για να σταματήσει το διαζύγιο με την ΕΕ; Η απάντηση είναι όχι και μάλλον το γνωρίζει και ο ίδιος. Για αυτό και τα βέλη του πρώην πρωθυπουργού, στρέφονται κυρίως κατά του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, και όχι κατά της Τερέζα Μέι.
 

Το Εργατικό Κόμμα έχει διαιρεθεί στα δύο εξαιτίας του Brexit. O Τζέρεμι Κόρμπιν είναι κόκκινο πανί για πολλά στελέχη του κόμματος. Οι «μπλερικοί» βουλευτές δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τον πολύ αριστερό για τα γούστα τους Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο Τόνι Μπλερ επιχειρεί τώρα να του βάλει μια τρικλοποδιά. Και ο εμφύλιος στο άλλοτε κραταιό Εργατικό Κόμμα καλά κρατεί…

πηγή www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου