Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Άγχοςvon Effie Giannakoula

  
Το άγχος αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μια κατάσταση που όλοι βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Πολλοί είναι οι επιστήμονες που το αποκαλούν «η μάστιγα της εποχής μας». Ωστόσο, ο βαθμός του και ο τρόπος αντιμετώπισης του διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.                                        Η λέξη «άγχος» προέρχεται -όπως και η αγχόνη-  από το ρήµα γχω, όπου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα σήμαινε «σφίγγω» ή «πνίγω». Από την ετυμολογία της λέξεως συμπεραίνεται ότι, το άγχος αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση, όπου το άτομο αισθάνεται σαν να πνίγεται. Το άγχος επηρεάζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, επαγγέλματος, οικονοµικής ή κοινωνικής κατάστασης,    Πρόκειται για ένα δυσάρεστο συναίσθηµα, το οποίο εµφανίζεται σε στρεσογόνες καταστάσεις, Το ανθρώπινο σώμα τις αντιλαμβάνεται ως απειλή και αντιδρά μπαίνοντας σε μια κατάσταση «φυγής ή πάλης». O καρδιακός παλμός επιταχύνεται, η αναπνοή γίνεται πιο «γρήγορη» και οι μύες «σφίγγονται». Η αντίληψη διαστρεβλώνεται, με αποτέλεσμα το άτομο δεν μπορεί να κρίνει και να αντιδράσει κατάλληλα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως και μέρες. Το άγχος είναι, µέχρι ενός σηµείου, φυσιολογικό και χρήσιµο στοιχείο της ανθρώπινης προσωπικότητας, διότι με αυτό, οι σωµατικές και πνευµατικές επιδόσεις αυξάνονται και ενδυναµώνονται. (το λεγόμενο ευ στρες). Όταν, η κατάσταση άγχους διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι υπεύθυνη για πλήθος ασθενειών, είτε σωματικών, είτε ψυχικών.

Αίτια

        Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που εξηγούν που οφείλεται το άγχος. Κάποιες έρευνες υποστήριζουν ότι το άγχος µπορεί να οφείλεται στα γονίδια, ενώ κάποιες άλλες θεωρούν ότι το άγχος κρύβεται σε ένα "βραχυκύκλωμα" πληροφοριών στον εγκέφαλο. Η αιτία δηµιουργίας της διαταραχής αυτής, είναι η έλλειψη επικοινωνίας των περιοχών του εγκεφάλου, που ελέγχουν το άγχος και τα αρνητικά συναισθήµατα. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, το όλο πρόβληµα εστιάζεται στο δεξιό ηµισφαίριο του εγκεφάλου και στις διασυνδέσεις των δύο αυτών περιοχών. Όταν αυτές δεν «επικοινωνούν» µεταξύ τους, τότε δηµιουργείται η δυσάρεστη διαταραχή.      Το άγχος µπορεί επίσης να οφείλεται σε οικονομικούς παράγοντες, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου ο καθένας βιώνει την προσωπική του  οικονομική κρίση. Μια δουλεία που δεν καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τον εργαζόμενο, αποτελεί άλλον παράγοντα. Το άγχος συχνά πηγάζει από τις απαιτήσεις και τις υπερβολικές προσδοκίες του ατόμου προς τον εαυτό του. Για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να οργανώσουν τον χρόνο τους, με αποτέλεσμα να σπαταλούν άσκοπα χρόνο, ενέργεια και ψυχικά αποθέματα και αυτό να τους δημιουργεί ένα δυσβάσταχτο άγχος. Επιπλέον, το άγχος μπορεί να προκληθεί από ένα στρεσσογόνο ή έντονης φόρτισης γεγονός.  Τέλος, με την έλλειψη ποιοτικού/ ελεύθερου χρόνου, το άτομο δεν αποφορτίζεται από το άγχος της ημέρας και δεν βρίσκει διεξόδους από τις εντάσεις.

Συµπτώµατα του άγχους

        Όταν το άτοµο βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, είναι πιθανό να εκδηλώσει ορισµένα συµπτώµατα, τα οποία διακρίνονται σε Ψυχολογικά και Σωµατικά.                 Στα ψυχολογικά συµπτώµατα συμπεριλαμβάνονται: η ανησυχία και η ανυπομονησία, το αίσθημα ακαθόριστου φόβου για ανύπαρκτους κινδύνους, η νευρικότητα, η τάση για κλάμα χωρίς λόγο, η δυσκολία συγκέντρωσης, η διάσπαση της προσοχής και το αίσθηµα µειωµένης αντιληπτικής ικανότητας.                        Στα σωµατικά/ συναισθηµατικά συµπτώµατα ανήκουν η ταχυκαρδία και η εφίδρωση, οι κρίσεις πανικού, η δύσπνοια, το αίσθηµα πνιγµού, η ναυτία, ο πόνος στο στήθος, η λιποθυµική τάση, η ξηροστοµία, η ανορεξία, ο ίλιγγος, οι μυϊκοί πόνοι,  η κινητική ανησυχία, η αδυναµία, η ζάλη, η συχνοουρία, η µειωµένη σεξουαλική διάθεση, η δυσκολία στον ύπνο, οι αϋπνίες, ο έντονος πονοκέφαλος κτλ.

Πηγή εικόνας: www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου