Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Νέλλυ, η πρώτη Ελληνίδα φωτογράφος.Δελφικές Γιορτές, Ικέτιδες


Η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη,η πρώτη Ελληνίδα φωτογράφος, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φωτογράφους διεθνώς. Στις αρχές του 20ου αιώνα κατάφερε να μπει και να καταξιωθεί σ’ έναν χώρο που – για εκείνη την περίοδο – θεωρείτο ανδροκρατούμενος.

Με «όπλα» της τη φωτογραφική μηχανή, το έμφυτο ταλέντο, την οξυμένη αντίληψη, την υψηλή αισθητική, το άσβηστο πάθος και την ανεξάντλητη αγάπη για τη φωτογραφία, έφτασε τα όνειρα της, τα κατέκτησε και μέχρι και σήμερα, δεν έχει σταματήσει να θαυμάζεται η τέχνης της.

Για την εποχή της ήταν σούπερ πρωτοπόρος. Τα γυμνά της στους αρχαιολογικούς χώρους υμνήθηκαν σαν ύψιστη τέχνη από τους κριτικούς και τους φωτογράφους της εποχής της. Προκάλεσαν και σοκ, στις τότε συντηρητικές κοινωνίες. Η Νέλλυ όμως έκανε του κεφαλιού της και έτσι έμεινε στην ιστορία.

Φωτογράφισε τις Δελφικές γιορτές του Άγγελου Σικελιανού και της γυναίκας του Εύας Πάλμερ το 1927 και κατ” αποκλειστικότητα το 1930, ενώ το 1936 μετέβη στο Βερολίνο για να φωτογραφίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τη βρήκε στις ΗΠΑ , όπου έμεινε αναγκαστικά σχεδόν 27 χρόνια από το 1939 μέχρι το 1966. Η πόλη της Νέας Υόρκης έδωσε στη Nellys τη δυνατότητα να καταγράψει σημαντικές στιγμές από την οικοδόμησή της και να αποτυπώσει στιγμιότυπα από την κίνηση των δρόμων και των πλατειών της. Έτσι, με δύο σημαντικότατες φωτογραφικές σειρές, το «Easter Parade» και τους «Δρόμους»,κατέπληξε το νέο δάσκαλό της και απέδειξε ότι εκτός από το να εκτελεί παραγγελίες είναι σε θέση να δώσει μια νέα δυνατότητα ανάγνωσης της αρχιτεκτονικής

πηγή www.imaginistes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου