Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο έρωτας στα χρόνια του ίντερνετ.Άρθρο Ξένιας Τούρκη

Το Action Fraud, ένα κέντρο στη Βρετανία που παρακολουθεί τα εγκλήματα που διαπράττονται στον κυβερνοχώρο, ανέφερε ότι κάθε μήνα δέχεται τουλάχιστον 350 καταγγελίες για απάτες σε online ραντεβού. Σύμφωνα με το κέντρο, μόνο το 2016 καταγράφηκαν 3.889 περιστατικά όπου άτομα έπεσαν θύματα, δίνοντας στους απατεώνες συνολικά 40 εκατομμύρια στερλίνες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας Βρετανίδας που έχασε τουλάχιστον 300.000 λίρες εξαιτίας της διαδικτυακής της γνωριμίας με έναν άντρα που άλλο πίστευε ότι ήταν και άλλο αποδείχτηκε ότι είναι στην πραγματικότητα.


Ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων, την περασμένη Τρίτη, στο γραφείο στήσαμε την πιο αντιερωτική συζήτηση: για χωρισμούς. Και αφού είπε ο καθένας τα δικά του, ακούσαμε με προσοχή μια συνάδελφο που έλεγε πως έτσι και χώριζε από τον άντρα της, δεν θα είχε το κουράγιο αλλά και τη διάθεση να ξεκινήσει ξανά το παιχνίδι των γνωριμιών και του φλερτ. «Τρομάζω στη σκέψη ότι θα πρέπει να γνωρίσω νέους ανθρώπους από την αρχή. Να μπω στη διαδικασία να ντύνομαι καλά και να βγαίνω έξω για να γοητεύσω κάποιον. Και μετά να έρθω αντιμέτωπη με το κουβάρι παρεξηγήσεων, να πρέπει να μαντεύω τι σκέφτεται, μ' εκείνα που πρέπει να κάνω για να αρέσω. Μόνο και μόνο που τα σκέφτομαι έχω αποκαρδιωθεί».

Την καθησυχάσαμε πως αυτό που περιέγραψε ανήκει πια στην ιστορία. Η εποχή που κάποιος έπρεπε να βγει έξω, να είναι σέξι, που επιβαλλόταν να κάνει παιχνίδι για να κερδίσει τον άλλο έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ξεχάστε τις νύχτες που περνούσαμε στα κλαμπ προσπαθώντας να εντοπίσουμε το άτομο που είχαμε βάλει στο μάτι την προηγούμενη φορά που ήμασταν εκεί. Ξεχάστε την αγωνία να βρούμε το τηλέφωνό του μετά την ανταλλαγή φλογερών ματιών, ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί του και να γίνει το επόμενο βήμα. Ξεχάστε και τα δειλά, αμήχανα, πρώτα ραντεβού μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και σιγουρευτούμε αν αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία.


Στις μέρες μας η αναζήτηση ενός συντρόφου είναι μια υπόθεση που αφορά εξ ολοκλήρου το διαδίκτυο. Τη θέση της προσωπικής αναζήτησης έχουν πάρει πλήθος εφαρμογών και ιστοσελίδων. Η διαδικασία είναι απλή. Συμπληρώνεις τα στοιχεία σου, περιγράφεις τον εαυτό και τα ενδιαφέροντά σου, λες τι είναι αυτό που ψάχνεις και με το πάτημα ενός κουμπιού εμφανίζονται μια σειρά πιθανών υποψηφίων. Βλέπεις τις φωτογραφίες τους, διαβάζεις τα βιογραφικά τους και επιλέγεις κάποιον για να επικοινωνήσεις μαζί του. Για τους πιο προχωρημένους υπάρχουν και εφαρμογές όπου βρίσκεις άμεσα έναν σεξουαλικό σύντροφο. Πηγαίνεις, για παράδειγμα, σε ένα μπαράκι, ενεργοποιείς την εφαρμογή και εντοπίζεις κάποιον που όπως και εσύ ενδιαφέρεται για ένα one night stand… άντε για δύο.
 

Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά ιστοσελίδες γνωριμιών και εφαρμογών. Αυτό εξηγεί γιατί πολλαπλασιάστηκαν και οι κίνδυνοι απάτης. Όχι ότι πριν το φλερτ διά ζώσης ήταν ανώδυνο, αλλά με τις γνωριμίες στο διαδίκτυο, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Πολλοί καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν ανθρώπους διψασμένους για επικοινωνία και αγάπη. Υπολογίζεται ότι κάθε τρεις ώρες γίνεται μια νέα καταγγελία για απάτη σε online ερωτικό ραντεβού. Και δεν είναι μόνο ο ψυχικός πόνος που προκαλείται στα θύματα, αλλά και το ότι πολλές φορές υπάρχει και οικονομική εκμετάλλευση.
 

Πάντως, προτού αρχίσουμε να χύνουμε δάκρυα πάνω στα συντρίμμια των παλιών καλών εποχών, ας θυμηθούμε πως και τότε τα πράγματα ήταν εξίσου δύσκολα. Η πιθανότητα αποτυχίας, η απογοήτευση μετά από μια χυλόπιτα και το ενδεχόμενο μιας κακής επιλογής ήταν συνηθισμένα φαινόμενα. Όμως, ούτως ή άλλως το να βρούμε τον άνθρωπο με τον οποίο θα θελήσουμε να μοιραστούμε τη ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Το πώς έγινε η αρχική γνωριμία ίσως στην πορεία να μην έχει πια και τόση σημασία, όσο η διάθεση να περάσουμε μαζί στα δύσκολα και τα εύκολα, στη φτώχεια και στα πλούτη, όπως ακούμε να λένε συχνά στις ταινίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου