Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Βόμβα Τραμπ για Παλαιστινιακό.
 Άρθρο της Ξένιας Τούρκη

 Με μια δήλωσή του ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε βόμβα σε μια πολιτική που διαρκεί εδώ και δεκαετίες. «Λοιπόν, εξετάζω τη λύση του ενός κράτους και των δύο κρατών. Και μου αρέσει αυτό που αρέσει και στα δύο μέρη. Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό που αρέσει και στα δύο μέρη» είπε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Κάπως έτσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος αποσυναρμολόγησε έναν από τους βασικούς πυλώνες των αμερικανικών ειρηνευτικών προσπαθειών πριν από την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο, που οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα σε ένα εβραϊκό.

Η στάση αυτή ικανοποίησε, φυσικά, τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει κάνει ό,τι μπορεί για να τορπιλίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και την ίδια στιγμή δυσαρέστησε την παλαιστινιακή ηγεσία που προειδοποίησε πως η υπονόμευση της μακροχρόνιας στρατηγικής δεν είναι κάτι αστείο. Εδώ και καιρό, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών μεγαλώνει αντί να μειώνεται. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι έχουν χάσει τις ελπίδες τους ότι μπορεί να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
 

Με την παρέμβασή του ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τα πράγματα, ακόμη χειρότερα. Βγάζοντας από την ατζέντα τη λύση των δύο κρατών, δημιουργείται ένα τεράστιο κενό, αφού δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί μια άλλη προοπτική. Όπως δήλωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την κατάσταση μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, από την ίδρυση δύο κρατών.

Και πραγματικά δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές προτάσεις. Η λύση ενός κράτους, μέσα στο οποίο θα συνυπάρχουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, ανήκει στη σφαίρα της ουτοπίας. Κανένας σοβαρός πολιτικός ή αναλυτής δεν θα στοιχημάτιζε πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να πετύχει. Απομένει, λοιπόν, η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης, όπου το Ισραήλ ως η κυρίαρχη δύναμη επεκτείνεται εις βάρος των Παλαιστινίων. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε πως θα φέρει μια «σπουδαία ειρηνευτική συμφωνία» για τη Μέση Ανατολή. Αν λάβουμε υπόψη πως ξέφτισαν και άλλες του μεγαλεπήβολες υποσχέσεις, είμαστε σχεδόν σίγουροι πως δεν έχει κάτι καινούργιο να προσφέρει ή κάτι που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, ώστε να πειστούν να προβούν σε υποχωρήσεις και να πετύχουν μια λύση που να οδηγήσει επιτέλους στην ειρήνη.

πηγή www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου