Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Δύσκολο παζλ οι γαλλικές εκλογές

Άρθρο της Ξένια Τούρκη


Έκπληξη στις προκριματικές της Δεξιάς τον περασμένο Φλεβάρη όταν ο Φρανσουά Φιγιόν κέρδισε τους Αλέν Ζιπέ και Νικολά Σαρκοζί και πήρε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Έκπληξη και στις πρόσφατες προκριματικές της Αριστεράς, όταν ο Μανουέλ Βαλς και ο Αρνό Μοντμπούρ έφαγαν τη «σκόνη» του Μπενουά Αμόν. Έτσι, τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γαλλίας θα κατεβούν στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης με εντελώς διαφορετικά δεδομένα από ό,τι υπολόγιζαν.
 

Μέχρι τις εκλογές απομένουν περίπου 11 βδομάδες. Ένα διάστημα αρκετό για να φέρει και νέες ανατροπές. Άλλωστε, οι Γάλλοι αγαπούν να διαψεύδουν τις δημοσκοπήσεις. Ασφαλή, πάντως, συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν. Οι έρευνες μέχρι τώρα έδειχναν πως στο δεύτερο γύρο θα περάσει η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου και ο Φρανσουά Φιγιόν. Η Μαρίν Λεπέν μάλλον θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών τον δεύτερο, αφού τα υπόλοιπα κόμματα θα συνασπίζονταν πίσω του για να κόψουν το δρόμο στην Ακροδεξιά.
 

Τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν εντελώς διαφορετικά. Η υποψηφιότητα του Φρανσουά Φιγιόν πλήττεται από το σκάνδαλο, στο οποίο έχει εμπλακεί η σύζυγός του. Πρόκειται για πολύ σοβαρό πλήγμα για τον Φρανσουά Φιγιόν, αφού καταρρίπτεται ο μύθος του αδιάφθορου πολιτικού. H Μαρίν Λεπέν, αντίθετα, προχωρεί κανονικά. Μαζεύει χρήματα για να ενισχύσει την προεκλογική της εκστρατεία, συναντάται με άλλους ομοϊδεάτες της Ευρωπαίους πολιτικούς και τίποτα δεν μοιάζει ικανό να την σταματήσει.


Έχουν όλα κριθεί, λοιπόν; Όχι ακριβώς. Υπάρχει ακόμη ένας πολιτικός που τον τελευταίο καιρό έχει λόγο να χαμογελά και αυτός είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος με το κίνημα Εμπρός!. Δημοσκοπικά, η άνοδος του είναι συνεχής. Αν η κατηφόρα του Φρανσουά Φιγιόν συνεχιστεί, δεν αποκλείεται, μάλιστα στο δεύτερο γύρο των εκλογών να δούμε τον νεαρό πολιτικό απέναντι στην ηγέτιδα της Ακροδεξιάς.


Δύσκολα όμως ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να κερδίσει την Μαρίν Λεπέν. Το έρεισμά του προς τους ψηφοφόρους, που είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν την Ακροδεξιά είναι μικρό. Ο Εμανουέλ Μακρόν προσελκύει τους περισσότερο μορφωμένους και ανώτερα οικονομικά ψηφοφόρους. Τα λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και αισθάνονται ότι είναι στο περιθώριο δεν τα συγκινεί καθόλου. Οι αριστεροί ψηφοφόροι δεν γοητεύονται από τους αριστερούς πολιτικούς. Τραγικό αλλά πραγματικό.πηγή www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου