Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Το νέο προπύργιο των τζιχαντιστών!


Άρθρο της Ξένιας Τούρκη

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Εδαφικά έχει συρρικνωθεί, αφού οι απώλειες σε Ιράκ και Συρία είναι σημαντικές. Στις μάχες που διεξάγονται έχει χάσει μεγάλο αριθμό μαχητών, ενώ έχει μειωθεί ο αριθμός των ξένων που κατατάσσονται στις δυνάμεις του. Επίσης, αρκετοί υψηλόβαθμοι ηγέτες του ISIS έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί και τα οικονομικά της οργάνωσης έχουν δεχθεί σοβαρό χτύπημα.
 

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως η τζιχαντιστική οργάνωση είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Όμως το Ισλαμικό Κράτος απέχει πολύ από τη διάλυσή του. Και αυτό φαίνεται και από τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη και στη Ράκα. Απέναντί τους έχουν πολυάριθμα στρατεύματα, υποτίθεται καλύτερα εκπαιδευμένα και με τελευταίας τεχνολογίας οπλισμό. Οι μάχες είναι σκληρές και οι απώλειες και για τις δύο πλευρές είναι μεγάλες.
 
Παρά τις επιτυχίες που έχουν καταγραφεί, μερικές συνοικίες της Ράκα και της Μοσούλης έχουν απελευθερωθεί, η αλήθεια είναι πως η πλήρης απελευθέρωση αργεί ακόμη. Η ιρακινή κυβέρνηση, πέρσι τον Οκτώβριο όταν ξεκινούσαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, αναγνώριζε πως δεν θα ήταν εύκολες, δεν υπολόγιζε όμως πως θα περνούσαν πάνω από τέσσερις μήνες και οι τζιχαντιστές θα άντεχαν.
 
Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα. Ξέρει να ελίσσεται και να προχωρεί αναλόγως των καταστάσεων που επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τους τελευταίους έξι μήνες το ISIS τραβά πόρους και ανθρώπους από τα μέτωπα της Μοσούλης και της Ράκα για να οχυρωθεί στη λιγότερο γνωστή επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, που βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχό του από το 2014.
 
Η πόλη είναι ένα φυσικό οχυρό, κάτι που θα κάνει πιο δύσκολο στα χερσαία στρατεύματα να ξεκινήσουν μια αιφνιδιαστική επίθεση, και οι αεροπορικές επιδρομές από μόνες τους δεν μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές. Έχει, επίσης, τον πλουσιότερο εφοδιασμό πετρελαίου σε όλη τη Συρία, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει το ISIS να ανακάμψει οικονομικά.
 

Με λίγα λόγια η Ντέιρ αλ Ζορ είναι μια ιδανική τοποθεσία για το ISIS ώστε να ανακάμψει και να αναδομηθεί. Και ίσως, όταν η Μοσούλη και η Ράκα ανακαταληφθούν, ΗΠΑ, Ρωσία και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα νέο προπύργιο της οργάνωσης


πηγή philenews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου