Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

O Πρόεδρος της  Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών της ΚΣΣΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, μετά την προσφώνηση του στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος ερωτηθείς είπε ότι ο διάλογος για το Κυπριακό γίνεται ανάμεσα στους Κύπριους και έτσι μπορεί καλύτερα να κατανοήσει η μια πλευρά τις ανησυχίες της άλλης. «Ζήσαμε ειρηνικά για δεκαετίες με τους Τουρκοκύπριους και συνεπώς έχουμε τα ίδια βιώματα έστω και αν οι παρεμβάσεις τρίτων μάς οδήγησαν να ζούμε σε μια απαράδεκτη κατάσταση. Η κοινή προσπάθεια είναι να εξευρεθεί μια τέτοια λύση που να γίνει  αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες», είπε ο Πρόεδρος και εξέφρασε την αποφασιστικότητα του στην προσπάθεια η λύση να μη δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους.

«Η ιδιοκτησία της διαπραγμάτευσης πρέπει να παραμείνει κυπριακή χωρίς ξένες παρεμβάσεις με μόνη ενδεχόμενη αποδεκτή παρέμβαση εκείνην του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν και εφόσον εξευρεθεί λύση για τη διασφάλιση εφαρμογής της και γενικότερα για την ομαλή υλοποίηση των όσων θα έχουν συμφωνηθεί».

Σε ερώτηση Σουηδού βουλευτή, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι παράγοντες που θα συμβάλουν στη θετική ψήφο του λαού εξαρτάται από το περιεχόμενο της λύσης, από σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν, από το πόσο ανεξάρτητη θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Η επιτευχθείσα μέχρι τώρα πρόοδος είναι σημαντική θα είναι σημαντικό και αν ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τη Σουηδική Κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει ιδιαίτερα για το διαθρησκευτικό διάλογο. Στην Κύπρο ποτέ στη θρησκεία δεν υπήρξε η οποιαδήποτε ένταση και διαφορά.  Υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο είπε ότι «ακόμη είμαστε στην αρχή συνεπώς έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Οι μέχρι στιγμής θέσεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί για να εκφράσω αισιοδοξία, αλλά το γεγονός και μόνο ότι προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα η Τουρκία που δεν αποδεχόταν ποτέ τη συζήτηση των Συνθηκών Εγγύησης» και λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση τω ΗΕ, «αυτό από μόνο του αποτελεί πρόοδο, βεβαίως εξαρτάται όμως από την τελική έκβαση, δηλαδή αν τελικά η Τουρκία θα αποδεχθεί την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Η απόσταση Κύπρου – Τουρκίας είναι μόλις 60 χλμ, δεν απαιτείται η παρουσία του όποιου στρατού ιδιαίτερα στο επιχείρημα που προβάλλεται ότι τάχα οι εγγυήσεις θα πρέπει να τεθούν για την ασφάλεια από έξωθεν κινδύνους ή την τρομοκρατία».

Επεσήμανε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει άριστες σχέσεις με τις γείτονες χώρες της.

Σημείωσε ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την αποφασιστικότητα που θα δείξει η Τουρκική Κυβέρνηση στο να ξεπεραστούν αυτές οι φοβίες, οι ανησυχίες οι εύλογες της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος είπε ότι μια λύση του Κυπριακού θα αποτελούσε ένα success story για την Ευρώπη διότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά και ένα μοντέλο ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων.

Σε ερώτηση για την προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλω να πιστεύω και με βάση τα όσα έχουμε συμφωνήσει ότι τελικά οι χριστιανικοί χώροι λατρείας θα επιστραφούν. Ήδη επιτρέπεται η λειτουργία σε κάποιους ναούς στα κατεχόμενα και συνεπώς παρά το ότι χρειάζονται σημαντικά βήματα ακόμα για να μπορούμε να μιλούμε για αποκατάσταση και σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς είμαστε θέλω να πιστεύω σε σωστή κατεύθυνση».

Ερωτηθείς είπε ότι μετά την εκλογή του κ. Ακκιντζί υπάρχει μεγαλύτερη μεταξύ τους κατανόηση των προβλημάτων αλλά και αποφασιστικότητα να πετύχουν λύση που να επιτρέπει και στις δύο κοινότητες να την κάνουν αποδεκτή μέσα από συγκεκριμένες πρόνοιες. «Πιστεύω ότι οι τεχνικές επιτροπές θα συνεχίσουν τη δουλειά τους για να μας οδηγήσουν σε μια επανάληψη της πολυμερούς διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Ο χρόνος σύγκλησης είναι άγνωστος μέχρι στιγμής», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου