Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Ο γάμος… το 'σκασε


 Άρθρο της Ξένιας Τούρκη

Τα ποσοστά των διαζυγίων σε όλο τον κόσμο αυξάνονται, την ίδια στιγμή που μειώνονται οι γάμοι. Στις δυτικές κοινωνίες υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις γάμους θα οδηγηθεί σε διαζύγιο, ενώ πολλά νέα ζευγάρια προτιμούν να συζούν παρά να παντρεύονται. Η τάση αφορά και την Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ειρωνεία το ότι στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε θέματα διαζυγίων φιγουράρουν οι Μαλδίβες, μια από τις δημοφιλέστερες χώρες για ταξίδια νεονύμφων.

Πριν από τρία χρόνια, η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου πήρε διαζύγιο από τον σύζυγό της, μουσικό Κρις Μάρτιν, κάνοντας λόγο για «συνειδητό ξε-ζευγάρωμα». Σήμερα, η ηθοποιός υποστηρίζει πως μαζί με τον πρώην σύζυγό της διαχειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο τον χωρισμό τους και πως αποτελούν πρότυπο για το πώς πρέπει να χωρίζουν τα ζευγάρια. «Πιστεύω ότι ο Κρις κι εγώ έχουμε συνεισφέρει κάτι θετικό στην κουλτούρα των διαζυγίων», δήλωσε.

Το τέλος ενός γάμου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Είτε ειρηνικός είτε επεισοδιακός ο χωρισμός, η ουσία είναι μία: Ο θεσμός του γάμου περνά μεγάλη κρίση, με σχεδόν ένα στα τρία ζευγάρια, αντί για τον ονειρεμένο, ανθόσπαρτο βίο, να καταλήγει σε ένα δικηγορικό γραφείο για να χωρίσει.
 

Θα περίμενε κάποιος να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Από τη στιγμή που ο γάμος έχει απομυθοποιηθεί, θα έπρεπε να είναι μια επιλογή γι' αυτούς που είναι εντελώς σίγουροι πως θέλουν να παντρευτούν. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, είναι ένα δύσκολο μονοπάτι. Εκεί που είσαι μόνος σου, που κάνεις ό,τι γουστάρεις, παντρεμένος είσαι υποχρεωμένος να μοιράζεσαι τη ζωή σου, να δίνεις εξηγήσεις και να κάνεις υποχωρήσεις. Όταν δε, έρθουν και παιδιά, οι δυσκολίες και τα ζόρια πολλαπλασιάζονται.
 

Όμως o γάμος δεν είναι μόνο ένταση, καυγάδες και ασυνεννοησία. Μια καλή συμβίωση σημαίνει ότι έχεις βρει έναν άνθρωπο να περνάς όμορφα, να μοιράζεσαι τις καλές και τις κακές στιγμές, να στηρίζεσαι και να στηρίζεις, να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Σημαίνει συντροφικότητα, καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και μια πιο γεμάτη ζωή.
 

Τότε λοιπόν γιατί τόσοι πολλοί γάμοι οδηγούνται σε αποτυχία; Τα διαζύγια έχουν μεγάλη ζήτηση, επειδή συνήθως γίνονται λάθος επιλογές. Μια σχέση ξεκινά μέσα στον ενθουσιασμό. Και οι δύο προσπαθούν να εντυπωσιάσουν και βγάζουν προς τα έξω έναν καλόβολο εαυτό. Φροντισμένο, ευδιάθετο, περιπετειώδη, ενθουσιώδη. Με χόμπι και ενδιαφέροντα. Που δεν εκνευρίζεται, που δεν έχει ιδιοτροπίες. Που θα κάνει τα πάντα, τα οποία δεν είναι. Τη μια μέρα θα πάει μια ρομαντική βόλτα στη θάλασσα, την επομένη θα συμμετάσχει σε φιλανθρωπίες και τη μεθεπομένη θα τρέξει μαραθώνιο. Θέλουμε να αρέσουμε, να γίνουμε αποδεκτοί. Και έτσι βγάζουμε προς τα έξω μια ψεύτικη προσωπικότητα και καταλήγουμε να παντρευόμαστε τον λάθος άνθρωπο.
 

Στο τελευταίο της βιβλίο, «Πώς να διαλέξετε σύντροφο», η Susan Quilliam έχει την τέλεια συμβουλή. Η Αμερικανίδα συγγραφέας υποστηρίζει πως όταν φτάσει η στιγμή να βάλουμε στεφάνι, πρέπει να παραμερίσουμε τις ιδέες που έχουμε για ρομάντζα. Και αντί να τρέχουμε να εντυπωσιάσουμε τον άλλο, θα πρέπει καλύτερα να τον αντιμετωπίσουμε λες και θα τον προσλάβουμε σε μια δουλειά. Οι ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνουμε προς τον μελλοντικό μας σύντροφο δεν πρέπει να είναι αν του αρέσει το τάδε κρασί ή ποια βιβλία διαβάζει, αλλά πώς συμπεριφέρεται όταν είναι στις μαύρες του, αν αντέχει την ακαταστασία και αν μπορεί να συμβιώσει με κάποιον που τα πρωινά γρυλλίζει αντί να μιλά.
 

Ο σύντροφος που μας ταιριάζει δεν είναι εκείνος με τον οποίο συμφωνούμε στα πάντα, με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινά γούστα και επιλογές, αλλά εκείνος που μπορεί να διαπραγματευτεί τις διαφορές μας, ένας σύντροφος που είναι καλός στις διαφωνίες και τις διαπραγματεύσεις. Είναι επίσης εκείνος που θα ξέρουμε στ' αλήθεια πώς είναι, αφού θα μας παρουσιάσει από την αρχή το πραγματικό του πρόσωπο.Πηγή  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου