Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Ο παραμορφωτικός φακός της δημοσιογραφίας.

Άρθρο της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου


Ο τίτλος λέει: «Συγκλονιστικό. Νεκρό βρέφος μετά από καβγά των γονιών του». Ως αναγνώστης, πριν προχωρήσεις στην ανάγνωση της είδησης (που μπορεί και να μην προχωρήσεις αν αυτό που θες είναι απλά μια σύντομη ενημέρωση), σκέφτεσαι: «Τι να έγινε άραγε; Φοβήθηκε τόσο πολύ από τις φωνές που άκουσε και τις σκηνές που είδε με αποτέλεσμα να σταματήσει η καρδιά του;». Κι αναθεματίζεις τους ανεύθυνους γονείς, βάζοντας και τους δυο στο ίδιο τσουβάλι.


Έπειτα σερφάρεις σε διάφορα ελληνικά δίκτυα όπου ο τίτλος της είδησης είναι: «Πατέρας σκότωσε το 5 μηνών παιδί του όταν πέταξε κινητό στη γυναίκα του». Ένας άντρας λοιπόν βιαιοπραγώντας κατά της γυναίκας του, σκότωσε το παιδί του που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην αγκαλιά της μάνας του. Αμέσως το νόημα της είδησης και η ευθύνη του καθενός διαφοροποιείται. Εκτός κι αν η γυναίκα χρησιμοποίησε σαν ασπίδα το παιδί, οπόταν όντως είναι συνυπεύθυνη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται σε καμιά είδηση. Υπονοείται μόνο στον τίτλο των κυπριακών δικτύων.


Το γεγονός συνέβη στην Κρήτη και σύμφωνα με τοπικό δίκτυο (cretapost.gr) όλα ξεκίνησαν, το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο 52χρονος άνδρας -υπάλληλος του δήμου Σητείας- επέστρεψε στο σπίτι του μετά από εκδήλωση κατά την οποία, όπως λένε οι μαρτυρίες, είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ. Στο σπίτι άρχισε να λογομαχεί με τη σύζυγό του μέχρι που συνέβη το κακό και οι δύο έσπευσαν στο νοσοκομείο για να πάρουν το βρέφος. Η Αστυνομία τώρα εξετάζει τρία σενάρια:

Ο 52χρονος να πέταξε το κινητό του τηλέφωνο στη σύζυγό του, ωστόσο αυτό να χτύπησε το παιδί. Το δεύτερο σενάριο αναφέρει πως ο 52χρονος χτύπησε τη σύζυγό του την ώρα που εκείνη κρατούσε στην αγκαλιά της το βρέφος και έπεσαν και οι δύο στο έδαφος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα το παιδί. Το τρίτο σενάριο αναφέρει πως, πάνω στον καβγά, ο 52χρονος πήγε να χτυπήσει τη σύζυγο ωστόσο χτύπησε το παιδί με αποτέλεσμα να πέσει από την αγκαλιά της μητέρας του και να τραυματιστεί.


Πώς διαβάζεται τελικά μια είδηση και κυρίως πώς γράφεται; Ένας τίτλος διαμορφώνει εικόνα, παραμορφώνει γεγονότα και αποδίδει ευθύνες. Από άγνοια, από άποψη; Μια κατάσταση ενδοοικογενειακής βίας που, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, ασκείται από άντρες κατά των γυναικών και των παιδιών τους, περιγράφεται σχεδόν σαν ένα ατύχημα. «Νεκρό βρέφος μετά από καβγά των γονιών του».


Συγκλονιστικό όντως.
 
Πηγή philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου