Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Σε ελεύθερη πτώση οι Σοσιαλιστές. 

Άρθρο της Ξένιας Τούρκη

Πέντε θεματικές ενότητες είχε το δεύτερο ντιμπέιτ του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής. Η συζήτηση ήταν έντονη και οι επτά υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματος είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και πυρά σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι, όμως, δεν έδειξαν να συγκινούνται ιδιαίτερα, καθώς μόνο 3,8 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τη δεύτερη τηλεμαχία, αρκετά λιγότεροι δηλαδή από αυτούς που είδαν την πρώτη.
 

Το άλλοτε κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει χάσει τη λάμψη του. Μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία, η πτώση της δημοτικότητάς του είναι εντυπωσιακή. Όλο και λιγότεροι Γάλλοι δείχνουν διατεθειμένοι να εμπιστευτούν τους Σοσιαλιστές, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος θα τελειώσει τη θητεία του με ένα από τα μικρότερα ποσοστά δημοτικότητας, που είχε ποτέ Γάλλος Πρόεδρος.


Καθόλου έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός πως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη άνοιξη, θα περάσει ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις παραμένουν ζοφερές για τους Σοσιαλιστές οποιοσδήποτε και αν είναι ο υποψήφιός τους, αφού αυτός ενδεχομένως να χάσει και από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει εδραιωθεί στην τρίτη θέση.
 

Τι φταίει, λοιπόν, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση σήμερα; Ο Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε Πρόεδρος σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία, υποσχόμενος καλύτερες μέρες για τους συμπατριώτες του. Δεν τα κατάφερε να βρει λύσεις στα πολλά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η Γαλλία. Επιπλέον, ο τρόπος που χειρίστηκε την προσωπική του ζωή αποξένωσε πολλούς από τους συμπατριώτες του.
 

Ο Φρανσουά Ολάντ όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος που το κόμμα παραπαίει. Εδώ και καιρό οι Γάλλοι Σοσιαλιστές δείχνουν ανήμποροι να ορθώσουν το ανάστημά τους και να προτείνουν λύσεις στις προκλήσεις που υπάρχουν. Προσκολλημένοι στην ιδεολογία τους, δεν αντιλαμβάνονται πόσο ο κόσμος έχει αλλάξει και ότι αυτό που χρειάζεται είναι νέες, τολμηρές ιδέες και όχι συνθήματα από το παρελθόν. Μέχρι να καταφέρουν να αντιδράσουν δυναμικά, αντί να κρύβονται στο καβούκι τους, τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα βλέπουν τη δεξαμενή των ψηφοφόρων τους, ακόμη και των πιο πιστών και παραδοσιακών, όλο να αδειάζει.πηγή philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου