Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Ο Πρόεδρος της  Κυπριακής Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη σήμερα σε ειδική εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα θύματα του Ολοκαυτώματος η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια μέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενωρίτερα προσφώνησε την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, την Προεδρία της Εξ Υπουργών Επιτροπής του οποίου έχει η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων χωρίς να ξεχνούμε έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες να συμβούν ξανά στο παρελθόν.

Σήμερα, η εξτρεμιστική ρητορική, ο ρατσιμός και η ξενοφοβία δεν κτυπούν την πόρτα της Ευρώπης, αλλά είναι εδώ. Πρέπει να θυμούμαστε τις συλλογικές μας αποτυχίες αλλά και τα επιτεύγματα, την αναγκαιότητα για τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, για τον σεβασμό στη δημοκρατία, για το κράτος δικαίου και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρέπει να εργαστούμε για πιο ανεκτικές κοινωνίες διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας και όλων εκείνων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτή θα ήταν η καλύτερη τιμή προς τα εκατομμύρια των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η Κύπρος και η Ρουμανία διοργανώνουν σήμερα έκθεση στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, Η κυπριακή έκθεση αφορά έργα των επιζώντων του Ολοκαυτώματος που βρέθηκαν στην Κύπρο για μικρή περίοδο όταν έφυγαν από την Ευρώπη μετά τον πόλεμο αναζητώντας νέα πατρίδα.

 Αποτελεί μια απόδειξη ότι η ζωή ανθίζει ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, αλλά και τις ανακούφισης που παρέχει η φιλία και η διαρκής πίστη στην ανθρωπότητα.

Σαφές μήνυμα μου τιμώντας τα θύματα του Ολοκαυτώματος είναι το κάλεσμα για σεβασμό και ενότητα στη διαφορετικότητα. Η Ευρώπη που οικοδομήθηκε στις στάχτες τους ποτέ δεν ξεχνά τις θυσίες τους και ποτέ δεν θα επιτρέψει ξανά τέτοιες καταστροφικές εποχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου