Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Οι χάκερς πάντα προηγούνται.

oi-chakers-panta-proigountai
Άρθρο Ξένιας Τούρκη


Ο Ντόναλτ Τραμπ τα γύρισε τελικά και αποδέχεται τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία επιδόθηκε σε κυβερνοεπιθέσεις με στόχο να διαταράξει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος, ο οποίος θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, διά του εκπροσώπου του αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αναλάβει δράση για το θέμα αυτό. Δεν είναι ο μόνος που άλλαξε γνώμη για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις. Ο Μπαράκ Ομπάμα επίσης παραδέχτηκε ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης και δεν έδωσε την απαιτούμενη σημασία.


Στη δεκαετία του 1990 όταν το Ίντερνετ άρχισε να ανθίζει, οι αναλυτές έλεγαν ότι ο πόλεμος στο Διαδίκτυο και οι κυβερνοεπιθέσεις θα είναι ο τρόπος με τον οποίο μια χώρα θα πλήττει στο μέλλον την άλλη. Αυτή η εποχή είναι ήδη εδώ. Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι οι συμβατικοί πόλεμοι θα τελειώσουν. Ο εμφύλιος στη Συρία, ο πόλεμος στην Υεμένη, οι μάχες στη Λιβύη αποδεικνύουν ότι τα όπλα πάντα θα μιλούν.

Την ίδια στιγμή όμως, οι κυβερνοεπίθεσεις αποδεικνύονται ακόμη πιο ισχυρό μέσο για να πλήξει κανείς τον αντίπαλό του, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε διακρατικό. Είναι για αυτό το λόγο που πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ, έχουν ετοιμάσει ειδικές μονάδες που δρουν αποκλειστικά στο Διαδίκτυο. Αυτές οι ομάδες είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να χτυπήσουν και να προκαλέσουν τεράστιες, ακόμη και ανεπανόρθωτες ζημιές.

Πράγμα που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον σχεδόν τα πάντα είναι συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο. Κυβερνητικές υπηρεσίες, οι εργασίες, η οικονομία, η προσωπική μας ζωή, όλα γίνονται online. Μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να κλέψει μυστικά, να παραλύσει μια υπηρεσία, να διαλύσει συστήματα και όπως είδαμε και στις ΗΠΑ να επηρεάσει μια εκλογική αναμέτρηση. Ας φανταστούμε τι μπορεί να γίνει αν πληγεί ένα πυρηνικό εργοστάσιο, ένα αεροδρόμιο, μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δυστυχώς, όσα μέτρα και να πάρει μια κυβέρνηση, μια υπηρεσία ή ένας οργανισμός, οι χάκερς βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά. Βρίσκουν εύκολα ή δύσκολα σημεία που μπορούν να επιτεθούν και δρουν ακαριαία. Η ασφάλεια είναι το ευάλωτο σημείο του σύγχρονου τρόπου ζωή μας.

πηγή: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου